måndag 22 september 2008

Hatbrott ökar, förebygg i skolan!

2007 anmäldes 3.500 hatbrott, en ökning med 8 procent jämfört med året innan. 70 procent hade främlingsfientliga motiv och 20 procent homofobiska motiv.
Varför äkar det? Dels har vissa polismyndigheter arbetat aktivt med att identifiera och utreda fler hatbrott. Dels har organisationer och myndigheter arbetat för att de utsatta ska våga ta steget att anmäla. Men även i län där det inte bedrivits ett lika omfattande arbete mot hatbrott har en ökning av anmälda hatbrott skett. Därför finns det anledning att tro att en ökning faktiskt ägt rum. Men mörkertalen är stora.

I mars 2008 hade 73 procent av alla anmälningar från 2006 med hatbrottsmotiv klarats upp. Men i endast 9 procent av fallen kunde en person bindas till brottet genom att det exempelvis väcktes åtal. Resten, 64 procent, klarades upp tekniskt, vilket kan betyda att den misstänkta är minderårig eller att det inte kunde styrkas att ett brott begåtts.

Skolorna är en viktig arena för att förebygga hatbrott eftersom unga människor är överrepresenterade i statistiken, både som utsatta och som misstänkta.

Inga kommentarer: