fredag 12 oktober 2007

Valtider

På måndag är sista dagen att välja kurs till högskolan. Jag vet hur det är att sitta och slå i kurskataloger med stigande desperation, jag var där själv för inte så länge sen. Juristlinjen eller filmvetenskap? Följa sitt hjärta eller planera karriärstrategiskt? Ska man utgå från vad som är enklast komma in på? Ska man plugga över huvud taget eller ska man försöka få ett jobb direkt i stället? Tre dagar kvar… två dagar… en…

Jag kom att tänka på den här valsituationen igen när jag skulle välja pensionsfonder. Situationerna har en del likheter – det är nästan omöjligt att överblicka alla valmöjligheter och möjliga utfall. Det enda man vet är att man måste välja, och att valet kan bli väldigt viktigt.

För de utbildningsval vi gör – särskilt de tidigaste valen – får stor betydelse för våra liv. Och det är inte bara hur vi väljer som spelar roll, utan också när. För den som väntar ett år med att påbörja studierna beräknas det exempelvis ta 10 år att ”komma ikapp” lönemässigt. I rena pengar kan det handla om ungefär 100.000 kronor i förlorad inkomst.

Tyvärr är det ju också nästan omöjligt att ge några generella råd om hur man ska välja. Men ett tips till osäkra högskoleväljare kan vara att tänka just som om det handlade om pensionsfonder. Eller som om man hade kommit över en summa pengar som ska investeras. Avkastningen är det man ska leva på de närmaste åren, kanske hela livet.

Frågorna man behöver ställa sig blir då ungefär de som en fondförvaltare eller pensionsrådgivare skulle ställa:
• Hur mycket är du beredd att investera? (Dels i tid och arbetsinsats, men också ekonomiskt i form av exempelvis studielån och förlorad inkomst.)
• Vilken avkastning siktar du på? (Är det bara drömjobbet som gäller? Eller nöjer du dig med att komma in på arbetsmarknaden för att sedan ta dig vidare?)
• Hur stora risker vill du ta? (Är du beredd att satsa allt på ett kort för att så snabbt som möjligt ta dig till drömjobbet? Eller väljer du hellre en tryggare väg med en bred utbildning som kan ge avkastning på lång sikt?)

Och precis som att man kanske skulle rådfråga banken inför en stor investering vill jag slå ett slag för att ta professionell hjälp inför högskolevalet. I år har vi som sagt öppnat en Framtidstelefon på 0771-416 416 för att besvara frågor inför högskolevalet. Och om man fortfarande går på gymnasiet finns förmodligen också någon studie och yrkesvägledare man kan prata med. Utnyttja henne eller honom!

Själv valde jag en lågriskinvestering – jag satsade på fristående kurser i teoretiska ämnen. De ledde inte omedelbart till jobb, men har gett en grund som jag har byggt vidare på längs vägen.

Inga kommentarer: