tisdag 16 oktober 2007

Fällda!!

Nu vet vi att det inte går att gömma sig bakom spelad dumhet och insinuationer om lössläppta tjejer längre.

Jag tror att domen idag leder till att fler tjejer vågar och orkar göra en polisanmälan om de blir utsatta för liknande övergrepp. Tror också att dagens dom har bidragit till att omständigheter som tidigare låg i en juridisk gråzon nu tydligt markerats som brottsligt i våldtäktsmål. Det spelar ingen roll om de är dina vänner, om ni haft sex förut, att du är full eller har utmanade kläder. Den som inte respekterar ett nej utan chansar på att en person nog vill ha sex riskerar väldigt mycket. Det handlar om att tänka igenom sitt agerande och fundera på om de kan upplevas som hotfullt, förnedrande eller negativt. Om du är tveksam är det din skyldighet att ta reda på hur det ligger till för att vara säker på att du inte begår ett sexuellt övergrepp.

Allt för många gånger de senaste åren har killar som anmälts för våldtäkt frikänts för att tjejens berättelse inte går att styrka eller tillskrivs låg trovärdighet. I många fall verkar man inte använt sunt förnuft utan enbart fokuserat på att det inte är helt uteslutet att tjejen ville ha sex med tio killar i en källare, och att anledningen till att hon inte gjorde mer motstånd kan bero på att hon var medvetslös av alkohol men det är inte helt säkert. Kom igen!

Jag är så glad att tjejen som anmälde de två killarna idag fick sin upprättelse och en tydlig signal från samhället att den här typen av brott inte accepteras.

Inga kommentarer: