tisdag 23 oktober 2007

En ohelig allians av knasbollar

Egentligen vill man ju inte uppmärksamma eländet, men jag kan inte låta bli att säga nåt om den här Rädda äktenskapet-kampanjen som pågår just nu. En ohelig (no pun intended) allians av frikyrkopastorer, avdankade fotbollsspelare och f.d. programledare har tydligen fått stora skälvan och kokat ihop det här lika korkade som obehagliga korståget mot könsneutrala äktenskap. Bildlösningen i annonserna är på en nivå som får mig att tänka på det där klassiska riksdagstalet av Ny Demokratis John Bouvin. (Ni vet, när han med händerna försökte demonstrera att homosexuella relationer i praktiken är omöjliga. Om ni har glömt det finns det, om än ytterst bristfälligt, återgivet här, under "Anförande 102" .)

Tanken bakom kampanjen verkar också vara ungefär så förvirrad som man kunde tänka sig. Någon generalsekretare som säger sig stå bakom kampanjen säger att den genomförs med anledning av moderaternas kommande stämma där man ska diskutera könsneutrala äktenskap. “Det har inte någonting med moderaternas partistämma att göra”, säger Anna Maria Corazza-Bildt som deltar i uppropet.

Även SL:s argumentation om varför de väljer att upplåta plats till kampanjen låter i mina öron aningen förvirrad. Tror man verkligen att människor känner sig mindre kränkta av den här kampanjen än vad de gjorde när Lindex ville använda ordet “boobs” i sin bh-kampanj? Då tyckte man att det var okej att visa de halvnakna kvinnor, men menade att texten skulle göra människor “illa berörda”. Nu säger man att man att man har en skyldighet att se till så att “opinionsbildningen kan ske”, samtidigt som annonssäljbolaget säger att de är förbjudna att ta in annonser med åsikter som går emot kollektivtrafik (här). Jag skulle inte vilja den person på SL som ska sitta och göra de här bedömningarna i framtiden.

Skönt i alla fall att se att politiker från flera olika läger tar avstånd från eländet. (Mp säger att kampanjen är “diskriminerande”, och Muf kallar den “läskig”.)

Inga kommentarer: