tisdag 9 oktober 2007

On the radio 2

Var med i SR Metropol angående att Clarion Hotel ordnar en talangjakt för att tillsätta nya receptionister, städare, servitriser. Varje person får två minuter på sig att göra en "audition" för jobbet på Idol-manér.

Jag tycker verkligen att det är hög tid att företag vågar testa lite nya grepp, rekryteringsprocesser är allt som oftast en fruktansvärt traditionell och tråkig process. Är det verkligen säkert att det måste gå till precis som det alltid har gjort när man söker personal? Jag tror tvärtom att det kommer bli helt nödvändigt för arbetsgivare att tänka till lite och sticka ut för att få kandidater till sina jobb. Idag är det inte längre så att det står massor med kompetent arbetskraft med mössan i handen och bara väntar på att "få jobb".

Jag fick frågan om det verkligen är rättvist att de arbetssökande ska bedömas på en tvåminuterspresentation. Men hur rättvist är det att någon ska bedöma vem man är genom att kolla på ens cv i 30 sekunder? De allra flesta arbetsgivare som man frågar säger att de värderar sökandes personlighet högre än meriter, och hur väl lär man känna någons personlighet genom att ögna igenom ett cv?

Jag tror och hoppas att vi kommer att få se mer av rekryteringar framöver där det inte bara är förmågan att skriva cv som avgör om man går vidare till intervju. Det behöver ju i och för sig inte betyda att alla ska ordna talangjakter. En lite enklare variant skullle ju exempelvis vara att man uppmanar de sökande att spela in en video-cv och lägga upp på youtube istället för att skicka in massa papper. Miljövänligt, om inte annat.

Inga kommentarer: