torsdag 24 januari 2008

Social kompetens? Skit också!

"Vi söker dig med erfarenhet från ekonomiskt arbete och som älskar siffror. Du får gärna tycka om att ta kontakt med människor, vara utåtriktad och ha en trevlig och säker attityd".

Så här kan en helt vanlig platsannons se ut. Social kompetens och gott självförtroende är mer än någonsin hårdvalutor på arbetsmarknaden. Man ska vara utåtriktad, säker och charmig för att ha en chans. För många människor innebär det att man bläddrar vidare i tidningen, man blir skrämd innan man ens försöker, även om man kanske har rätt kompetens. För hur ska en människa som varit mobbad under hela sin barndom kunna känna sig säker och utåtriktad? Hur ska en mobbad människa kunna skryta med socialkompetens? Om man upprepade gånger får höra att man har fett hår, är tjock, springer fult, är töntig eller vad som helst som är kränkande, lär man sig till att man är mindre värd än alla andra. Istället för att vara den säkra, charmiga och omtyckta person som med all säkerhet skulle klara jobbet med glans är man rädd att göra fel, att vara fel. Problemen med mobbning slutar inte när barndomen är över, utan fortsätter in i vuxenlivet. Enligt tidningen du & jobbet förlorar svenskt näringsliv 18 miljarder kronor per år pga att det finns mobbning på våra svenskaarbetsplatser. På grund av mobbning långtidssjukskriver sig 10 000 - 30 000 personer per år i Sverige. Så mobbning är långt ifrån enbart ett skolproblem utan ett förödande samhällsproblem som vi alla bär ett ansvar för. Kontentan är att de cirka 100 000 barn som varje dag mobbas i sina skolor blir dubbelt bestraffade. Först får de lida igenom sin barndom, och sedan hamnar de i ett samhälle där de har mindre chanser att hävda sig på samma villkor som alla andra. Det är orättvist att inte få samma chans i arbetslivet på grund av att man en gång blivit mobbad. I den bästa av världar skulle människor inte ha det svårare på arbetsmarknadenför att de har dåligt självförtroende. Då skulle en platsannons kunna se ut såhär:

"Vi söker dig med erfarenhet från ekonomiskt arbete och som älskar siffror. Det gör inget om du är blyg och tystlåten. Vi tror att du är kompetent trots att du är osäker".

Det kommer givetvis aldrig att hända. Många yrken förutsätter självförtroende och social kompetens, och arbetsgivarna kan knappast ges ansvaret för att lappa ihop de anställdas sargade självförtroenden. Det vi kan göra istället är att arbeta för att inga barn växer upp till osäkra individer på grund av mobbning.Det vi kan göra är att se till att alla tidigt får lära sig hur man skapar en miljö fri från mobbing. Barn måste lära sig att mobbning är helt oacceptabelt,och alla måste lära sig att ta ansvar för allas trivsel. Blir detta en självklarhet i skolan blir det en självklarhet senare i arbetslivet också.

Inga kommentarer: