måndag 4 februari 2008

Gymnasiefunderingar? Titta hit!

Runtom i landet sitter ungdomar just nu och funderar över sin framtid. Senast den 15 februari ska över 100 000 ungdomar runtom i Sverige välja till gymnasiet. Och ännu fler föräldrar sitter förmodligen och sliter sitt hår i vånda. I år finns totalt över två tusen utbildningsvägar att välja mellan. Hur hjälper man sitt barn att välja rätt?

Och valet är inte bara svårt, det är viktigt också. För minst hälften av dem som i år börjar gymnasiet är det den utbildningsnivå som det första jobbet ska grundas på, och den ska hålla som bas för nära 50 års yrkesliv.

Här är, i all ödmjukhet, några tips för föräldrar med barn som ska söka till gymnasiet:

• Koncentrera dig i första hand på att hitta rätt nationellt program. Då blir alternativen något färre och uppgiften mer hanterbar. De olika inriktningarna har inte så stor betydelse för behörigheten, det är mest en möjlighet att göra utbildningen lite roligare.

• Be att få se skolornas kvalitetsredovisning (gäller endast de kommunala gymnasieskolorna), den innehåller en massa information om skolan som kan vara bra att känna till, och den är i allmänhet inte så vansinnigt tjock. Om du inte hittar kvalitetsredovisning på skolan kan du kontakta kommunen så hjälper de dig.

• Ring Arbetsförmedlingens kundtjänst på 0771-416 416. Det är en guldkälla till info som är oförtjänt okänd. De har öppet till 10 på kvällen(!) och kan svara på frågor om var jobben kommer att finnas i framtiden och vilka behörigheter olika utbildningar ger. Jag brukar själv ringa dit om det är nåt jag undrar eller nån fakta jag inte hittar.

• Tror ditt barn att han eller hon kommer att vilja plugga vidare efter gymnasiet? Tänk på att högre kurser i engelska och moderna språk ger extra poäng när man söker till högskolan från år 2010.

• Omkring en tredjedel av dem som börjar gymnasiet tröttnar och hoppar av längs vägen, och flera studier visar att dessa löper större risk att hamna i långtidsarbetslöshet eller få en svag ställning på arbetsmarknaden. Om din son eller dotter verkligen är skoltrött kanske det kan vara en idé att testa att praktisera eller jobba ett år i stället.

4 kommentarer:

Marie Lundh sa...

Hej Sara! Kul att läsa din blogg. Jag funderarde lite över numret till Kundtjänst, är det inte 0771-416 416? Ha det bra!

Sara sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sara sa...

Du har helt rätt, har ändrat nu. Tack för det!

Anonym sa...

Du har fortfarande fel nummer till Kundtjänst 0771-416 416 är det!