torsdag 14 februari 2008

Gör Alla hjärtans dag till en dag för alla

Idag är det Alla hjärtans dag. Butikerna svämmar över av nallar, blommor och hjärtan i alla former. Jag vet att Alla hjärtans dag är en dag då många elever mår dåligt. I år har Friends låtit 1 000 unga berätta om hur de känner inför den här dagen. Resultatet visar att så många som 63 procent har känt sig utanför på Alla hjärtans dag. Flickorna är mer utsatta än killarna – bland dem har 68 procent någon gång bävat inför den här dagen. Därför vill jag idag uppmana till omtanke om varandra!

Mobbning och kränkningar på skolorna förekommer alla dagar, året runt. En vanlig dag går 14 procent av barnen till skolan med en klump i magen och sex procent utsätts för mobbning och trakasserier (källa Skolverket). Problemet är att blommor, kort och presenter på Alla hjärtans dag gör ensamma barn extra utsatta.

Det är synd att en dag som egentligen står för något gott är ångestladdad för så många. Jag vill att Alla hjärtans dag ska vara en dag som går i vänskapens tecken – för alla. De elever som redan har ont i magen när de går till skolan ska inte behöva känna sig extra utsatta idag.

Men det finns alla möjligheter att göra något för att förbättra situationen. Skolverkets forskningsrapport ”Relationer i skolan – en utvecklande eller destruktiv kraft” visar att möjligheten till goda sociala relationer och ett gott socialt klimat påverkas av hur personalen på skolan samverkar och kommunicerar med varandra. Studien visar också att elever på skolor med ett utvecklat förebyggande arbete mot mobbning upplever färre kränkningar.

Jag uppmanar därför Sveriges skolpersonal, föräldrar och eleverna själva att tänka igenom hur de firar Alla hjärtans dag idag. Ingen bör medverka till att skapa en dag där en stor del av eleverna känner sig utanför. Jag vill att Alla hjärtans dag ska bli en dag för alla – en dag för vänskap!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag innesitter ett konstant förakt för den här dagen just från skoltiden.

Men kram till dig!