måndag 11 februari 2008

Lite mer gymnasieval...

På fredag är det som sagt dags att välja till gymnasiet. Såg i SCB:s statistik att ungefär 98 procent av dem som går ut högstadiet fortsätter direkt till gymnasiet. Det är ju faktiskt en otroligt hög siffra. Frågan är väl om den inte är lite väl hög. Som jag skrev här så kommer ungefär en tredjedel att hoppa av innan de läst färdigt. Ungefär en fjärdedel avslutar inte sin utbildning över huvud taget.

Ett sätt att komma till rätta med det här måste ju vara att arbeta med hur vi bemöter unga under själva studietiden. Men vi kanske också fundera över vilka råd vi ger innan valet. Vi kanske måste bli bättre på att berätta att alla inte måste börja gymnasiet direkt efter skolan. För några är det kanske bättre att försöka hitta ett jobb eller en praktikplats i stället, och vänta med att välja. Att avstå från att söka in till gymnasiet den här gången behöver inte vara en enkelbiljett till fattigdom och utslagning. Tvärtom kan det vara ett sätt att skaffa sig erfarenhet och kontakter, att få ett avbrott i skolgången och ett tillfälle att reflektera över vad man vill göra.

Som förälder kanske den bästa tjänsten man i så fall kan göra för sitt barn är att stötta honom i jobbsökandet. Att använda sitt nätverk för att försöka hitta ingångar. Det är inte lätt att hitta arbeten när man inte har någon utbildning, men det är heller inte omöjligt.

Inga kommentarer: