fredag 2 november 2007

Seinfeld-George förutspådde Facebook


DN grottar idag ner sig i farorna med Facebook. Fredrik Wass på Internetworld säger där att det är användarnas beteende som är hotet mot vår personliga integritet, att människor delar med sig för mycket och sen ångrar sig.

Kommer att tänka på ett rätt kul Seinfeld-avsnitt när jag hör det här. George ska presentera sin nya flickvän för sina kompisar och får panik. Att sammanföra Relationship George (som flickvännen känner) och Independent George (som kompisarna känner) innebär at två världar kommer att kollidera, det kan bara leda till katastrof. "If Relationship George walks through this door, he will Kill Independent George! A George, divided against itself, Cannot Stand!"

Är det inte så att vi alla har en släng av det där i oss? Ett gäng olika personligheter som vi använder i olika sociala sammanhang? Jag är en Sara med kompisarna, en på jobbet och en tredje med familjen. En sak som känns självklar att säga i ett sammanhang skulle bli helt fel i ett annat. (Vi är proffs på målgruppsanpassad kommunikation, så att säga.)

Med Facebook (och en del annat, typ en sån här blogg) bryter den där uppdelningen ihop. Den fasaden som man presenterar mot sina kompisar blir exakt samma som den ens arbetsgivare ser. Om man då kör på i gamla hjulspår, så kan resultatet bli lite skrämmande. ("Den där bilden var ju inte meningen att min chef skulle se...")

Eller om man så vill, våra världar kolliderar, det blir en ofrånkomlig konfrontation mellan våra olika personligheter. I Seinfeld-avsnittet har jag ändå för mig att det slutar rätt bra för George, att Independent George och Relationship George till slut lyckas leva ihop. Man får väl hoppas att det blir så för oss andra också.

Inga kommentarer: