torsdag 10 april 2008

Så fixar du sommarjobbet!

Att ordna sommarjobb är inte det lättaste och utan sommarjobb missar man förutom en massa sköna pengar även möjligheten att träffa nya människor och knyta viktiga kontakter. Nedan har jag skrivit ner några av mina bästa tips och råd som garanterat kommer öka dina chanser att få sommarjobb.

1. Lägg lite tid på att skriva ett bra cv och ett personligt brev som förklarar varför du är perfekt för jobbet. På avstamp.nu finns en interaktiv cv-skapare som guidar dig till det vinnande cv:t. Ett bra tips är också att tänka lite originellt och göra ett cv som sticker ut och syns bland alla andra. Kanske trycka dina meriter på en t-shirt om du söker jobb på en klädaffär?

2. Vänta inte på att sommarjobbet annonseras ut, leta upp det själv. Ring upp, maila eller besök den arbetsplats du vill sommarjobba på. Oavsätt på vilket sätt du kontaktar en arbetsgivare är det viktigt att du lyckas övertyga honom/henne om varför just du ska få sommarjobbet. Förklara vad du är bra på och varför du passar perfekt hos dem och be att få skicka över ditt CV.

3. Alla måste få veta att du letar efter sommarjobb! Berätta för grannar, kompisar, kompisars kompisar, dina syskons kompisar, föräldrars jobbarkompisar. Skriv det på din facebook eller lunarstorm sida, sätt upp lappar på ICA och Konsum. Många jobb tillsätts utan att arbetsgivarna har annonserat, de använder bara tips och rekommendationer de fått.

4. Läs platsannonser! Platsannonser kan du läsa när som helst, bland annat på arbetsförmedlingens hemsida eller i deras tidning Platsjournalen men även i de allra flesta dagstidningar. Om du vet vilken bransch du skulle vilja jobba inom kan det vara en bra idé att kolla efter platsannonser i branschtidningar. Privata arbetsförmedlingar som ex Manpower och Poolia har också platsannonser på sina hemsidor.

5. Fundera på vilka företag där du bor som får extra mycket att göra på sommaren och kontakta dem. Det kan exempelvis vara ägarna till glasskiosker, campingplatser, bonden med det stora jordgubbsfältet eller cykeluthyraren i hamnen.

6. Besök arbetsförmedlingen där du bor. De kan hjälpa dig hitta de senaste sommarjobben, ge dig tips och råd och svara på alla frågor du kan tänkas ha om ditt sommarjobb. Om du behöver kontakta någon arbetsgivare har arbetsförmedlinge telefoner och datorer du får låna gratis för just detta.

7. Gör du världens godaste saft, är du bra på att rasta hundar eller gillar att klippa gräs? Fundera på om det finns något du kan som andra är berädda att betala för. Om har en bra idé kan det vara värt att starta ditt eget företag. Kolla på www.skatteungen.se eller på www.avstamp.nu hur man gör.

8. Kom ihåg att många sommarjobb annonseras ut tidigt så vänta inte med att börja söka. Om du börjar tidigt hinner du såklart med att söka flera olika sommarjobb, dessutom uppfattas det ofta positivt hos arbetsgivarna med sökande som är ute i god tid och är engagerande i sitt jobbsökande.

Och checka inavstamp nästa vecka för då kommer vår sommarjobbsajt! Alldeles för sent men dock.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Computador, I hope you enjoy. The address is http://computador-brasil.blogspot.com. A hug.