måndag 27 juli 2009

Idag inleds Stockholm Pride!

Vid ekonomisk kris och oro får fundamentalism och populism lätt fotfäste. Mänskliga rättigheter måste synliggöras och ständigt diskuteras. Hbt- personers rättigheter måste vara en självklar del på den politiska agendan.

På senare tid har det varit en ökad rapportering om människorättskränkningar mot homo-, bi- sexuella och transpersoner runt om i världen. I Burundi har en ny lag kriminaliserat relationen mellan två personer av samma kön och i Sydafrika så har kvinnors vittnesmål om att så kallade omvändelsevåldtäkter av lesbiska kvinnor har ökat markant. I Litauen förbjuds diskussionen om homosexuella i skolan. Även i Sverige ökar våldsbrott mot hbt- personer och konservativa politiska vindar lockar väljare.

Stockholms Pride är alltså lika högaktuellt idag som för 30 års sedan då Sverige firade sin första Pride festival (1979). Pride är allt annat en fest och en parad som går genom Stockholms city. I dag öppnar Kulturhuset sina dörrar och i 7 dagar fylls alla rum, scener och tak med spännande föreläsare, teatrar och politiker. I år för att disikera heteronormen. Diskussionerna fokuserar på hur heteronormen praktiskt inverkar på homosexuella, bisexuella och transpersoners vardag, vilka konsekvenser den för med sig och hur den påverkar samhället i stort.

Kolla in alla aktiviteter, föreläsaningar och spännande utsätllningar med mera!

1 kommentar:

linlasj sa...

Du skrev själklar. Av misstag. Låt det stå. Det är ett underbart ord.