onsdag 12 november 2008

Emobbning i form av hotfulla sms cirkulerar bland barn!

Hotfulla sms och kedjemail med löften om våld och död cirkulerar just nu bland unga skolelever. Något som jag verkligen uppmanar skolpersonal och föräldrar att ta på allvar. Det är fruktansvärt att tioåriga barn får hot om att bli strypta om det inte skickar sms:et vidare, hot att bli förföljda eller utsatt för annan typ våld. Allt som sker på nätet får mig att känna en sån maktlöshet och ilska över vuxenvärldens tafatthet. Det är klart att den tekniska utvecklingen ger oss många möjligheter men vi får inte glömma att det finns baksidor och en av dem är elektronisk mobbning. Med mobilen och Internet har mobbningen tagit sig in på nya arenor och för den som blir utsatt finns e-mobbningen överallt, alltid.

Vi på Friends har i flera år föreläst och arbetat mot emobbningen och nu ger vi ut en bok "Schysst på nätet", som är en pedagogisk handbok om e-mobbning. Den riktar sig till alla som på olika sätt jobbar med barn och ungdomar. Boken innehåller nya verktyg att använda tillsammans med barn och ungdomar, i ett förebyggande arbete mot mobbning, diskriminering och andra kränkningar på nätet.

Kolla in boken här!

5 kommentarer:

linlasj sa...

Detta är mycket mycket viktigt.

Bredband är smalband på ett sätt, eftersom man inte ser ögonen på de man "samtalar" med. Det presenterar ett bekymmer som är i ökande.

Djupbands-samtal, dvs i verkliga livet är botemedlet. Till viss del. Det tror jag.

Anonym sa...

Och sen irågasätter folk att jag inte ger min tioåring en egen dator. Här utlånas endast laptop med "barnlås" dvs jag måste ha godkänt varenda adress hon vill in på.

linlasj sa...

Annelie, nu tror jag inte på att låsa in. Men förstår att man vill det.
Till en början.

När ska du låsa upp den? Det kommer en dag när hon kommer ut på nätet i alla fall, eller redan är där "ute" när hon är hos kompisar.

Lika bra att hon lär sig rätt och riktigt på en gång. Det vill säga "säg till mamma eller pappa". Och så kan ni kolla lite vart hon surfar. Inte kontrollerande kontroller utan medsurfande kontroller.

Anonym sa...

En sak som inte har med detta ämne att göra, men ändå.

Sara, en liten önskan: blogga mer om LFC och Landis! Två ting man har svårt att få nog av här i livet.

LFC-supportern Filip
http://filipsdamer.pixbox.se/ (adressen kanske kan misstolkas ang. innehållet men det handlar bara om diverse LFC-bilder)

Anonym sa...

Hejsan!
Vi är fyra stycken tjejer som går sista året på Stockholms Fria Gymnasium, vi ska göra
ett projektarbete under vårt sista år och vi har valt att göra en informationsfilm
om HBT, där vi vill ta upp frågor om rättigheter, jämförelser mellan olika länder/kulturer
osv. Vårt mål med filmen är att visa den för högstadieungomdar för att minska fördomar
mellan olika sexuella läggningar.

Vår fråga till er är därför om ni skulle vilja medverka i vår film med dina egna erfarenheter och tankar. Vi vill göra en film som visar alla i samhällets syn på homosexualitet, vi tycker därför att homo/bi- sexuella själva ska ha en stor del i filmen.
Vi vore tacksamma om du kan kontakta oss snarast !
Tack på förhand
fridaemestenrahm@hotmail.com